web statistics

Over Ons

Recreatie voor jong en oud, een fijne plek voor mens en dier, dat is Onze Beestenboel. Onze grootste troeven: een gezellig terras voor een kop koffie en een praatje, een speeltuin en circusdorp voor de kleintjes, een knus dierenpark om naar hartelust dieren te aaien en te knuffelen. En dat allemaal gratis!

Jong en oud vindt ontspanning, aandacht en liefde bij stichting Onze Beestenboel. De kracht achter deze stichting zijn haar vrijwilligers. Zij zetten zich met hart en ziel in voor het beheer en onderhoud van het parkje. Ze ontvangen gasten, schoolklassen of kinderfeestjes. Ze verzorgen en voeren dagelijks de dieren.

Bij ons wonen ezels, pony’s, geiten, schapen, konijnen, cavia’s, chinchilla’s, degoes, gerbils, varkens, eenden en kippen. Gesteund door het bestuur, is de dagelijkse leiding in handen van Karin Beurskens; een échte dierenvriend. Zelfs de beheerder werkt op vrijwillige basis en ontvangt geen salaris. Zij stuurt de andere vrijwilligers van Onze Beestenboel aan en zorgt voor een goede begeleiding van stagiair(e)s.

Iedereen is welkom bij Onze Beestenboel en je kunt ook bij ons terecht als je in een rolstoel zit of een kinderwagen wilt meebrengen!

Wij zijn 100% afhankelijk van gulle giften vanuit de maatschappij en van wat onze bezoekers in onze donatiepotjes stoppen. Wij ontvangen geen subsidie en moeten dus onze eigen boontjes doppen. Dankzij de Vrienden van Onze Beestenboel, gulle sponsors en hardwerkende vrijwilligers hebben we inmiddels dit allemaal te bieden:

  • – Een knuffelwei met aaibare geiten, schapen, ezels en pony’s. Ook toegankelijk voor rolstoelen!
  • – Op ons terras kunt u terecht voor koffie, thee, limonade of een lekkere versnapering. U kunt een praatje maken, genieten van de spelende kinderen en de dieren of gewoon even lekker tot rust komen.
  • – Een varkensverblijf voor onze grappige zwijntjes!
  • – Een clubhuis waar we gezellige activiteiten organiseren en waar kleine dieren zitten zoals chinchilla’s en degoes. Ook wonen hier konijnen en cavia’s die je heerlijk kunt knuffelen!
  • – Het circusdorp! Hier kunnen de kids spelen in de pipowagens.
  • – Klim, draai, wip, fiets of graaf in onze speeltuin en zandbak!
  • – Prachtige picknicktafels, ideaal voor een familie-uitstapje.

Stichting Onze Beestenboel heeft zichzelf als doel gesteld om recreatie te bieden aan iedereen: mensen met handicap of zonder, jong en oud, rijk en arm. Om dit waar te maken toetsen wij ons beleid steeds aan deze hoofdlijnen:
1. Wij zorgen dat ons terrein rolstoelvriendelijk is en blijft (ook toegankelijk voor kinderwagens en rollators) en houden met de inrichting rekening met bijvoorbeeld de hoogte waarop we dierverblijven plaatsen zodat de dieren voor iedereen goed zichtbaar zijn (ook kleine kinderen of mensen in een rolstoel).
2. Wij streven ernaar om activiteiten te bieden voor zowel jong als oud, maar ook activiteiten waarin jong en oud elkaar vinden.
3. Wij werpen geen drempels op voor mensen die leven in armoede of eenzaamheid.

In 2018 vertaalde ons beleid zich op bijvoorbeeld deze manier in de praktijk:
1. Het jaar 2018 begon met een hoop stormschade. Dit is zo snel mogelijk weggeruimd om niemand de toegang te belemmeren. Ook hadden we te maken met herstelwerkzaamheden aan bijvoorbeeld de omheining van de weide.
De paden tussen de picknickbanken en de verblijven van de varkens, kippen en konijnen waren tegen het voorjaar modderig geworden waardoor ze slecht toegankelijk werden voor rolstoelen en kinderwagens. Dit hebben we opgelost door ze te bedekken met een laag versnipperd snoei-afval.
In de zomer is de ingang naar de dierenweide verbeterd en is er een bredere doorgang gemaakt naar de circustent in ons pipodorp zodat deze voor rolstoelers makkelijker te bereiken is.
2. Ons aanbod aan knuffelbare dieren is het afgelopen jaar netjes op peil gebleven en het nieuwe varkentje Janssen was een grote hit.
We hebben enkele creatieve middagen georganiseerd: kinderen konden voor Moederdag een bloemstukje komen schikken en grootouders konden met hun kleinkinderen vogelhuisjes komen versieren.
De kinderen van de Mythylschool hebben een project bij ons uitgevoerd waarbij zij leerden over de verzorging die enkele diersoorten nodig hebben. Ook bezochten we met enkele dieren basisscholen die werkten met het thema “de boerderij”.
Voor de bewoners van De Witte Steen zijn er maandelijkse knuffeluurtjes georganiseerd waarbij we met dieren naar de afdeling zijn gegaan.
In de zomermaanden waren voorleesmiddagen en straattheater waarbij er volop geprokkeld werd (prokkelen = het bevorderen van contact en interactie tussen mensen met handicap en mensen zonder handicap).
3. Ook in 2018 hebben wij ons beleid van geen entree en het aanbieden van gratis drinken kunnen voortzetten. Dankzij enkele lokale ondernemers was er zelfs af en toe een gratis versnapering voor de bezoekers. De aangeboden activiteiten (bijvoorbeeld zoals genoemd onder 2) waren allemaal gratis toegankelijk.
Het is, ondanks de hete zomer, toch vrijwel alle dagen gelukt om open te blijven en een bezetting te hebben waarbij er minimaal één vrijwilliger op het terras aanwezig was voor een praatje of om te assisteren bij het aaien van de dieren.