Onze mensen

De kracht achter Stichting Onze Beestenboel zijn haar vrijwilligers. Zij zetten zich met hart en ziel in voor het reilen en zeilen van het parkje. Ze ontvangen gasten, schoolklassen of kinderfeestjes. Ze verzorgen en voeren dagelijks de dieren. Ze houden alles netjes schoon of repareren dingen die kapot gaan. Er zijn ongeveer dertig vrijwilligers. Mannen en vrouwen, in leeftijd variërend van 15 tot 75 jaar. Sommigen komen een paar keer per week helpen, anderen voeren achter de schermen allerlei taken uit.
De dagelijkse leiding is in handen van de beheerster, Karin Beurskens. Zelfs deze fulltime klus is vrijwilligerswerk! De kaders waarbinnen we werken worden vastgesteld door ons bestuur. Dit bestaat uit Paul Linssen (voorzitter), Paul Huver (secretaris) en Huub Jessen (penningmeester). Ook de bestuursleden doen hun werk vrijwillig.

Wie vrijwilliger wil worden, heeft vooral een groot verantwoordelijkheidsgevoel nodig. Vrijwillig is niet vrijblijvend… Onze bezoekers en dieren hebben ons dagelijks nodig, dus het is belangrijk dat we op je kunnen bouwen! Samen zorgen we dat al het werk, ook het vervelende, netjes verdeeld wordt.
Heb jij nog wat tijd over en wil jij iets goeds doen? Kom ons team dan versterken! Stuur een mail naar onzebeestenboelvenlo@hotmail.nl en dan kijken we samen hoe jij ons het beste kunt helpen.

Stichting Onze Beestenboel is een erkend leerbedrijf en wij verwelkomen regelmatig middelbare scholieren of studenten van bijvoorbeeld de opleidingen paraveterinair of dierverzorging.

 

 

Onze dieren

Bij Onze Beestenboel wonen ezels, een pony, geiten, schapen, konijnen, cavia’s, chinchilla’s, degoes, varkens, kippen, vogels, een kat en eenden. We geven alle dieren zoveel mogelijk ruimte en bieden ze de kans om hun soorteigen gedrag te vertonen. Zo mogen klimmers klimmen, gravers graven en wroeters wroeten. Onze dieren leven met vriendjes samen en hebben in hun verblijf een plekje waar ze zich terug kunnen trekken als ze behoefte hebben aan rust.

Wij fokken niet met onze dieren. Er zijn al zoveel dieren die nergens terecht kunnen, en het voelt voor ons dan niet goed om nóg meer dieren op de wereld te zetten. Zelfs niet als mensen in de lente kuikentjes of lammetjes willen zien… Die zijn er alleen als wij ze de ruimte kunnen bieden om de rest van hun leven bij ons te blijven. Wij zetten geen dieren op de wereld om ze na een paar maanden weer af te voeren.
Ook kopen wij geen dieren, omdat we verdrietig worden van sommige praktijken die schuilgaan achter de handel in dieren. Alle bewoners van Onze Beestenboel zijn hier terecht gekomen omdat ze ergens anders niet meer konden blijven.
De Partij voor de Dieren vond dit allemaal zó goed, dat ze ons een mooie onderscheiding hebben gegeven voor onze diervriendelijkheid!

 

 

Onze faciliteiten

Onze grootste troeven zijn:

  • Ons gezellig terras voor een kop koffie/thee en een praatje,
  • De speeltuin met op veiligheid gekeurde speeltoestellen,
  • Het circusdorp met kleurrijke pipowagens waar de fantasie de vrije loop krijgt,
  • Een feestpipowagen die te huur is voor kinderfeestjes,
  • Een binnenruimte met chinchilla’s, degoes, cavia’s en konijnen (de laatste twee kun je zelfs aaien als je wil),
  • Een kabouterdorp waar je eindeloos nieuwe bewoners kunt ontdekken,
  • Een enorme zandbak voor enthousiaste zandtaartenbakkers,
  • Vele picknickbanken waar je lekker aan kunt zitten,
  • Een knuffelwei vol tamme geiten, schapen, ezels en een pony die zich lekker laten aaien,
  • Een kringloophoekje waar je kunt snuffelen tussen leuke snuisterijen,
  • Een toilet (geschikt voor mensen met een handicap) en een aankleedkussen om de allerkleinsten te verschonen,
  • Ons hele terrein is toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens.

 

 

Ons werk

Stichting Onze Beestenboel is een goed doel, een zogeheten ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling). Wij streven ernaar iets moois bij te dragen aan de wereld en dit met zoveel mogelijk mensen te delen. Ons motto is “recreatie voor iedereen”: mensen met handicap of zonder, jong en oud, rijk en arm. Om dit waar te maken toetsen wij ons beleid steeds op deze hoofdlijnen:
1. Wij zorgen dat ons terrein rolstoelvriendelijk is en blijft (ook toegankelijk voor kinderwagens en rollators) en houden met de inrichting rekening met bijvoorbeeld de hoogte waarop we dierverblijven plaatsen zodat de dieren voor iedereen goed zichtbaar zijn (ook kleine kinderen of mensen in een rolstoel).
2. Wij streven ernaar om activiteiten te bieden voor zowel jong als oud, maar ook activiteiten waarin jong en oud elkaar vinden.
3. Wij werpen geen drempels op voor mensen die leven in armoede of eenzaamheid.

  Bekijk ons beleidsplan

In 2018 zag je ons beleid op bijvoorbeeld deze manier terug in de praktijk:
1. Het jaar 2018 begon met een hoop stormschade. Dit is zo snel mogelijk weggeruimd om niemand de toegang te belemmeren. Ook hadden we te maken met herstelwerkzaamheden aan bijvoorbeeld de omheining van de weide.
De paden tussen de picknickbanken en de verblijven van de varkens, kippen en konijnen waren tegen het voorjaar modderig geworden waardoor ze slecht toegankelijk werden voor rolstoelen en kinderwagens. Dit hebben we opgelost door ze te bedekken met een laag versnipperd snoei-afval.
In de zomer is de ingang naar de dierenweide verbeterd en is er een bredere doorgang gemaakt naar de circustent in ons pipodorp zodat deze voor rolstoelers makkelijker te bereiken is.

2. Ons aanbod aan knuffelbare dieren is het afgelopen jaar netjes op peil gebleven en het nieuwe varkentje Janssen was een grote hit.
We hebben enkele creatieve middagen georganiseerd: kinderen konden voor Moederdag een bloemstukje komen schikken en grootouders konden met hun kleinkinderen vogelhuisjes komen versieren.
De kinderen van de Mythylschool hebben een project bij ons uitgevoerd waarbij zij leerden over de verzorging die enkele diersoorten nodig hebben. Ook bezochten we met enkele dieren basisscholen die werkten met het thema “de boerderij”.

Voor de bewoners van De Witte Steen zijn er knuffeluurtjes georganiseerd waarbij we met dieren naar de afdeling zijn gegaan. In de zomermaanden waren voorleesmiddagen en straattheater waarbij er volop geprokkeld werd (prokkelen = het bevorderen van contact en interactie tussen mensen met handicap en mensen zonder handicap).

3. Ook in 2018 hebben wij ons beleid van geen entree en het aanbieden van gratis drinken kunnen voortzetten. De aangeboden activiteiten (bijvoorbeeld zoals genoemd onder 2) waren allemaal gratis toegankelijk.

Het is, ondanks de hete zomer, toch vrijwel alle dagen gelukt om open te blijven en een bezetting te hebben waarbij er minimaal één vrijwilliger op het terras aanwezig was voor een praatje of om te assisteren bij het aaien van de dieren.

 

 

Onze centjes

Het verzorgen van zoveel dieren kost natuurlijk een hoop geld. Ze moeten allemaal eten, hebben een dak boven hun hoofd nodig en kunnen allemaal ziek worden waardoor er een dierenarts moet komen. Verder zijn er kosten voor het onderhoud van het parkje, het ontvangen van bezoekers (wij geven koffie, thee, ranja, toiletpapier gratis weg maar krijgen deze spullen zelf niet gratis!) en natuurlijk gebruiken ook onze vrijwilligers materialen die gekocht moeten worden zoals kruiwagens of poetsspullen. Gelukkig lukt het dankzij jullie hulp om dit allemaal voor elkaar te krijgen!

Ten slotte is er nog een hoop werk “achter de schermen” waar ook wel eens investeringen voor nodig zijn, deze website bijvoorbeeld. Dankzij onze ANBI-status zijn giften aan Stichting Onze Beestenboel fiscaal aftrekbaar (fiscaal nummer: 818288450). Wil jij ons werk ook financieel ondersteunen? Word dan Vriend van Onze Beestenboel! Je kunt hiervoor mailen naar onzebeestenboelvenlo@hotmail.nl of het formuliertje invullen dat je via de homepage kunt vinden onder het kopje “Word Vriend van Onze Beestenboel”. Je ondersteunt ons dan met 2,50 euro per maand, en alle beetjes baten!

 

d jaarrekening 2021 tbv publ[1]_221130_084750